The proposal: Criminals should be able to be locked up indefinitely – News (Ekot)

https://sverigesradio.se/play/artikel/8703426

Posted by Bronxtull

6 Comments

  1. >För att en person ska kunna dömas till säkerhetsstraff ska det handla om särskilt allvarliga situationer av återfall – eller synnerligen allvarlig seriebrottslighet. Det ska också finnas en påtaglig risk för återfall i sådan brottslighet, mot annans ”liv, hälsa, frihet eller frid”

    Tror nog få kommer ha problem med det, om det är så det blir. Risken är väl att när steget väl tas, så kanske tröskeln sänks gång på gång av framtida beslutsfattare.

  2. Det har de i Tyskland bland annat och Norge. Har bäst koll på Tyskland där det används, men ytterst sparsamt.

    Ett exempel jag vet var en våldtäktsman som inte var psykiskt sjuk i lagens mening, men inte slutade våldta. De har ju lite samma straff som vi. Våldta- åk in på sex år, kom ut efter fyra, våldta igen – åk in på sex år, kom ut efter fyra etc. Tredje eller fjärde gången blev det något sådant.

    Här står det om det på tyska. https://de.wikipedia.org/wiki/Sicherungsverwahrung

    År 2018 var det 566 personer som satt i säkerhetsförvar. Det är inte särskilt mycket menar jag eftersom de har en befolkning på 80 miljoner. För Sverige skulle det vara ca 70 pers vilket jag inte har svårt att förstå. 70 pers som är för brottsliga för att släppas ut.

    Med det sagt ska det naturligtvis användas försiktigt.

  3. TopSentence2315 on

    Är väl samma upplägg som de kallar förvaring i Norge, som Breivik har fått?

  4. Våldtäktsmän borde få livstid utan möjlighet till villkorlig frigivning. Återfallsrisken borde inte spela någon som helst roll efter ett sånt brott, det är skitsamma om du kommer göra det igen; du har redan gjort det och därmed förbrukat din rätt att vara en del av ett civiliserat samhälle.

  5. HistorianMinute8464 on

    Väck mig när det sker, och då menar jag inte när Kalle får sitta 400 år för han laddade ner två filmer.