Telecom company Ericsson is forced to write down the value of Vonage

https://www.svd.se/a/kwEeMA/telekomforetaget-ericsson-tvingas-skriva-ned-vardet-for-vonage

Posted by Naturglas

1 Comment

  1. Sågar Ericssons drag: ”Fiasko ett rimligt ord”

    Telekomjätten Ericsson betalar alldeles för mycket för sina förvärv, enligt sparprofilen Joakim Bornold.

    Telekomjätten Ericsson tvingas skriva ned värdet för Vonage – igen. Denna gång med 11,4 miljarder kronor. ”Fiasko”, säger sparprofilen Joakim Bornold.

    Joakim Bornold, grundare av sparplatt­formen Levler, tvekar inte när han ska betygsätta Ericssons storaffär.

    – Fiasko är ett rimligt ord i sammanhanget. Ericssons köp av Vonage är ett i raden av dåliga förvärv.

    Beskedet, som kom sent i går kväll, fick börsen att surna till. Kursen i Ericsson hade vid lunchtid backat drygt 1 procent.

    Niklas Heuveldop, chef för Ericssons affärs­område Global Communications Platform och även vd på Vonage, motiverar beslutet med sämre marknadsförhållanden:

    ”Givet de försämrade marknads­förhållandena och beslut vi har fattat att ändra investerings­fokus till strategiskt prioriterade områden, har vi omprövat vissa tillväxt­prognoser vilket resulterar i en icke-kassaflödes­påverkande nedskrivning om SEK 11,4 miljarder”, skriver han i ett pressmeddelande.

    SvD har sökt Ericsson för ytterligare kommentar. Men press­avdelningen meddelar att man inte har något mer att tillägga. ”Betalar alldeles för mycket”

    Både det relativt försiktiga börsfallet och Ericssons korta kommentar tyder på att avskrivningen inte var helt oväntad, enligt Joakim Bornold.

    – Förvärvet av Vonage har varit misslyckat utifrån synen att det varit väldigt dyrt. Ericsson köper inte nödvändigtvis dåliga företag, men man betalar alldeles för mycket, och det är därför nedskrivningarna kommer i efterhand.

    Förvärvet av Vonage presenterades i november 2021 och gick igenom i juli 2022. Den ursprungliga förvärvs­summan låg på 63 miljarder kronor, köpet motiverades med att man ville växa inom trådlösa företagslösningar.

    Vd Börje Ekholm kallade då, 2021, affären för ”ett paradigmskifte”.

    Men två gånger på kort tid har nu Ericsson skrivit ned värdet för Vonage, som är en global leverantör av moln­baserad kommunikation. I oktober förra året skrevs värdet ned från 63 miljarder till 32 miljarder och nu alltså ytterligare 11 miljarder. Ekholm ohotad av storägarna

    I samband med den första nedskrivningen sa en pressad Börje Ekholm till Di att i fall han inte kan visa lönsamhet för Vonage ”ska jag göra något annat”.

    Men Joakim Bornold ser inget förtroendehot mot Ekholm från ägarhållet. Hos Wallenberg och bland andra stora ägare har vd:n ett grund­murat förtroende. Bornold tror inte att det kommer påverkas av nedskrivningen i Vonage.

    – Det kommer inte komma några avgångskrav från de stora ägarna. Däremot blir det ett problem gentemot de stora kunderna, där tror jag att man börjar ifrågasätta Ericsson och Börje på ett annat sätt nu.

    Vad händer nu?

    – Ericsson får jobba vidare. De har mycket att göra och jobba med. Börje har ju gjort en stor uppstramning av Ericsson, men nu måste man få igång intäkterna för alla affärsområden.

    – Det är det man måste fokusera på, säger Joakim Bornold.

    Peter Schwartz