Sweden tops when innovation is measured globally

https://www.dn.se/ekonomi/sverige-i-topp-nar-innovation-mats-globalt/

Posted by Naturglas

2 Comments

  1. Sverige i topp när innovation mäts globalt

    Flera storbolag toppar listan över flest patentansökningar 2023 i Sverige.

    För 16:e året i rad hamnar Sverige på pallplats i FN:s mätning över innovativa länder. Men att vi behåller vår topposition framåt är ingen självklarhet, säger Sara Backman på PRV, som ser flera utmaningar framåt.

    – Vi ska inte ta vår framstående position för given.

    Trepunktsbältet, kullagret och dynamiten. Många är innovationerna som hjälpt till att bygga Sverige. Men även i nutid ligger vi i framkant vad gäller nya uppfinningar.

    Det visar ny statistik från FN:s immaterialrättsorganisation WIPO. Under 2023 kvalar Sverige in som världens näst mest innovativa land efter Schweiz, något som mäts med hjälp av en rad faktorer som patent- och varumärkesansökningar. Det är sextonde året i rad som vi hamnar på pallplats.

    – En bidragande orsak är att vi satsar mycket på forskning och utveckling i Sverige. Vi är ett kunskapsintensivt land. Sen är vi också kunniga om patent och hur man söker dem, säger Sara Backman, som är chef för patentavdelningen på Patent- och registreringsverket, PRV.

    Världens mest innovativa länder

    1. Schweiz

    2. Sverige

    3. USA

    4. Storbritannien

    5. Singapore

    Källa: WIPO global innovation index 2023

    Statistik från fjolåret tyder dessutom på att vi bli än mer innovativa. 2023 ökade nämligen antalet svenska patentansökningar till Europeiska Patentverket med 2 procent.

    – Vi tror att det är allt fler som ser patentet som ett instrument eller verktyg i att hantera sitt företag, säger Sara Backman.

    Men fortsatt är det de svenska storbolagen som dominerar. Flest patentansökningar under året kom från Ericsson, Volvo och Sandvik.

    – Vi har en lång historia av framgångsrika industriföretag i olika sektorer. Det är företag som finns på en global marknad och som har en stor kunskap inom immaterialrätt.

    – Bland små och medelstora företag och inom universitetsvärlden ser vi ett behov av att höja kunskapen om hur man kan hantera patent, varumärken och andra immateriella tillgångar, säger hon.

    Svenska patentansökningar 2023

    De tio svenska företag som lämnat in flest patentansökningar

    1. Ericsson

    2. Volvo Group

    3. Volvo Car Corporation

    4. Sandvik

    5. Husqvarna

    6. Autoliv

    7. Assa Abloy

    8. Atlas Copco

    9. Electrolux

    10. Axis

    Topp fem teknikområden

    1. Digital kommunikation

    2. Transport

    3. Datateknik

    4. Telekommunikation

    5. Elektriska maskiner, utrustning, energi

    Källa: PRV

    Batteribolaget Northvolt sticker ut bland unga bolag som ansöker om patent till PRV. Andra exempel på innovativa, yngre bolag från Sverige som värnar sina immateriella tillgångar är Klarna och Spotify som grundats några år efter millennieskiftet.

    Sara Backman tror att Sverige kommer att hålla fanan högt även framåt. Att ansökningarna om patent ökar är ett tecken på det, samt att omställningen mot grön teknik ger nya möjligheter till innovationer. Men att utvecklingen fortsätter åt samma håll är beroende av att Sverige fortsätter satsa på utbildning och att gynna innovationer för mindre företag, säger hon.

    – Det är också viktigt att vi säkrar kunskapen om immaterialrätt i Sverige. Vi ska inte ta vår framstående position för given.

    10 viktiga uppfinningar från Sverige

    Dynamiten

    Tack vare dynamiten är Alfred Nobel en av de mest berömda svenskarna genom tiderna. Under sin livstid hann han dock ta patent på 355 uppfinningar. Hans inkomster från framför allt dynamiten la grunden till det som än i dag Nobelpriset.

    Kylskåpet

    Medan de fortfarande var studenter på KTH uppfann Baltzar von Platen och Carl Munters vad som blev grunden till det moderna kylskåpet. Uppfinningen såldes till Electrolux för en dryg miljon på 1920-talet och bidrog till bolagets snabba expansion.

    Tetra Pak

    Tetra Pak är världens mest sålda dryckesförpackning och kan vikas av ett enda pappersstycke. Den uppfanns av Erik Wallenberg, men det var affärsmannen Ruben Rausing som ansökte om patentet. Familjen Rausing är än i dag några av Sveriges rikaste.

    Mjölkseparatorn

    Med hjälp av centrifugalkraft kunde vätskor med olika densitet snabbt separeras från varandra, som grädde och mjölk. Mjölkseparatorn blev en stor succé inom mjölkindustrin och Gustaf de Laval och hans affärspartner Oskar Lamm patenterade uppfinningen 1878.

    Ultraljudet

    Hellmuth Hertz föddes i Tyskland och kom till Sverige på 1940-talet. Tillsammans med hjärtläkaren Inge Edler började han experimentera med ultraljud inom medicin. 1953 tog de fram världens första ekokardiogram (EKG). Senare kom ultraljudstekniken att användas för att följa fostrets utveckling under graviditeten.

    Skiftnyckeln

    Den justerbara skiftnyckeln hade uppfunnits av en engelsman 50 år tidigare, men det var inte förrän Johan Petter Johansson 1891 tog patent på en ställbar skruvnyckel som dagens skiftnyckel såg dagens ljus. Uppfinningen la grunden till företaget Bahco.

    Torrmjölken

    Med Ninni Kronbergs uppfinning torrmjölk gick det att ta tillvara på den svenska överproduktionen av mjölk. I dag lever hennes idéer vidare i företaget Semper, som säljer mjölkpulver och barnmat.

    Kullagret

    Sven Wingquist raffinerade de tyska kullagren och patenterade det sfäriska kullagret i början av 1900-talet. Han grundade Svenska Kullagerfabriken, SKF, som än i dag är ledande inom kullager globalt.

    Kolsyrat vatten

    En britt räknas oftast som kolsyrans upptäckare, men det finns anledning att tro att svensken Torbern Bergman var först med att framställa kolsyra på 1700-talet. Han konstruerade en apparat som framställde kolsyrat mineralvatten.

    Trepunktsbältet

    Nils Bohlin uppfann en ny typ av bilbälte som började använda i Volvos bilar på 1950-talet. Enligt bolagets beräkningar har det räddat hundratusentals liv.

    Källa: Tekniska museet, PRV

  2. Traditional_Fee_1965 on

    Schweiz förvånar mig lite :O Är det ett paradis för företag att placera patent i för att komma runt skatter eller har de verkligen sånt driv i landet?