https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/02/kriminalisering-av-fornekande-av-forintelsen-och-av-vissa-andra-allvarliga-brott

What does Sweddit think about this? Personally, I think it’s awful. Being able to go to jail for disagreeing with the official version of history in certain ways is disgusting. Then you can think what you want about holocaust deniers, but for it to be illegal goes against the Swedish constitution on freedom of expression in my opinion.

https://old.reddit.com/r/sweden/comments/1drz937/på_måndag_blir_det_olagligt_att_förneka/

Posted by dinosaurninja

35 Comments

  1. Jag har inget problem mede den biten alls, Förintelsen hände. Jag är gammal nog att ha mött folk som satt i koncentrationsläger och folk som förlorade hela sin familj.

  2. Equivalent-Cut-9253 on

    Jag tycker att man har rätt att vara en idiot. Tror man inte på något ska man inte behöva låtsas att man gör det, även om man är lite efter.

    Däremot tycker jag inte att en nyhetssida till exempel ska få påstå att förintelsen inte hänt och presentera det som fakta tex, så det är kanske inte en jättelätt linje att dra.

  3. Intro-Nimbus on

    1. Förintelsen är sann, därom råder inget tvivel.
    2. Jag är emot lagstiftning av åsikter och moral – det finns tillräckligt med skräckexempel för att se hur snett det kan gå.
    3. ~~Varför stanna vid förintelsen? Är det mer OK att förneka andra folkmord i kategorin 6+ miljonerklassen?~~

    -Edit, jag letade reda på den faktiska texten:
    “*I syfte att förtydliga lagtexten föreslår regeringen att bestämmelsen om hets mot folkgrupp i 16 kap. 8 § BrB förtydligas så att det i ett nytt andra stycke uttryckligen framgår att det är kriminaliserat att förneka, ursäkta eller uppenbart förringa ett brott som utgör eller motsvarar folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse eller aggressionsbrott enligt ett avgörande som har meddelats av en svensk domstol eller av en erkänd internationell domstol för brott mot folkrätten och som fått laga kraft, om gärningen är ägnad att uppmana till våld mot, hota eller uttrycka missaktning för en sådan grupp eller enskild som avses i bestämmelsen*.”

  4. Any-Zookeepergame457 on

    Haha asså vad fan är detta?
    Jävla mongopolitiker.

    Yttrandefrihet vad är de?

    Precis som att vi får bränna koranen och tycka vad vi vill om religioner så får man om man är korkad tycka att förintelsen aldrig skett.

    EU..vi kommer bli en diktatur snart. Vänta och se.

  5. Förutom att det inkräktar på yttrandefriheten, så är det helt enkelt en fruktansvärt förståndshandikappad grej lägga tid & resurser på… xD

    Nästan så att man får lust att börja förneka förintelsen bara för att markera hur låg nivå det hela ligger på..

    Vid närmare eftertanke, så är det väldigt sus att det ska vara olagligt att förneka ifall det faktiskt hände.. Varför skulle man annars sätta en sådan lag i kraft?? Hmmm..

    Den enda förklaringen måste vara att Judarna sitter i satelliter & skjuter laser på oliktänkande! De spionerar genom att shapeshifta till fiskmåsar.. På så sätt kan de ju infiltrera & iscensätta vad som helst!

    Så måste det vara

  6. ICA_Basic_Vodka on

    Alltså ditt påstående här stämmer inte, det blir inte olagligt på måndag. Det har det varit länge, det har fallit under “Hets mot folkgrupp” länge. Så till och med rubriken här är vilseledande / felaktig.

    Det som sker på måndag är att lagen *förtydligas*. Har man en agenda så kan man säga att den *skärp*, utvidgas, sure. Vad jag tycker om det? Jag är Sionist – vad tror du? Am Yisrael Chai är mitt svar. Nie wieder

    /Vi som står för Israels rätt att existera, som står för Judars rätt till självbestämmande i en egen stat – aka. vi som “Pro Palestina” gänget (med andra ord “Anti-Israel” gänget) kallat “nasister” nu sedan 7/10. Ni kan bli arga nu

  7. Tack för påminnelsen, får lägga resten av dagen på att förintelseförneka innan det är för sent.

  8. Bort med hets mot folkgrupp. I grund strider den mot yttrandefriheten som alltid är viktigast.

  9. Skyddar man något från granskning med hot om straff är det man gör att erkänna att man inte tror att ståndpunkten håller att granskas. Sanning räds ingen granskning, det som är sant är evigt sant helt oavsett vad folk tror eller vilka frågor man ställer, det är bara lögnen som behöver skyddas med hot och våld.

    Det blir ett katastrofalt självmål, man gör det man försöker försvara mycket större skada än någon skeptiker kan drömma om. Svenska lagstiftare är till synes övertygade att en sån stor mängd annars förnuftiga människor själva kommer dra slutsatsen att förintelsen inte hänt baserat på den evidens som finns tillgänglig, att måste stifta lagar för att förhindra dem att prata om det.

  10. unstable_existence on

    Vad ni alla måste förstå (som snackar om yttrandefrihet) är att det INTE ligger i ens rättighet att sprida misinformation och konspirationsteorier bakom notionen av ”yttrandefrihet ”. Grundlagen stiftades före vår moderna tid av social media och decentreliserade kunskapskanaler, samhället måste anpassas. Lagen tillträder pga den sorgliga verkligheten att majoriteten av människor är så dumma att de påverkas successivt av påtryckningar från misinformation, folk scrollar bara tiktok, de källgranskar inte. Därför måste lagar som denna tillträda för att begränsa inflytandet och spridningen av farliga idéer.

  11. Nu blir det olagligt att ”förneka” (rättare sagt, ifrågasätta förspel och efterspel av den) förintelsen samtidigt som de i skrivande stund utför folkmord.

    Well, såsom Sverige var ryggradslösa då (under förintelsen) är dem idag (under andra folkmord). Så inget nytt egentligen.

    I know welcome the downvotes from the illusional. Inget jag skrivit är osant.

  12. Det går verkligen utför med vår regering. Självklart ska hets mot folkgrupp vara grund för att åtalas, men vart går gränsen? Varför nämna en specifik händelse och en grupp i lagen? Varför i hela fridens namn är det tillåtet att bränna en koran?

  13. Alla ska ha rätt att vara idioter, sen är det upp till resten av oss att berätta för dem att de *är* idioter. I just den här frågan tycker jag väl att det kan vara okej att förbjuda. Där finns inga ens i närheten logiska argument eller bevis på att det inte hänt. Borde väl redan gå under förtal eller hatbrott i vilket fall.

  14. bruhbruhbruh123466 on

    Vad är det här för skit? No shit att förintelsen hände det tror jag alla med mer än 10 iq fattar men sen när var det olagligt att vara dum i huvudet? Yttrandefriheten borde enligt mig vara högre uppsatt än folks känslor och moraliskt tänkande. Det ända som bör begränsas är uppmanade till våld. Förstår om en sån här lag skulle existera i de historiska områdena som innefattade det tredje riket men i Sverige hör det inte hemma. Dessa inskränkningar mot yttrandefriheten oroar mig mycket…

  15. TheHolyGoatman on

    Tycker det låter bra. Finns ingen anledning till att dalta med idioter som förnekar det uppenbara, och alla som gnäller om “yttrandefrihet” är enligt mig fria att sticka till ett annat land.

  16. Countach3000 on

    Jag håller med. Jag fattar inte vad man vill uppnå heller, det kommer bara att bli en slags bekräftelse för virrpannorna, “kolla, politikerna och mainstreammedia är så rädda för sanningen att de förbjuder oss att argumentera”.

  17. Vad är det med att såna skit lagar kommer fram och godkända oavsett vilka vi har i regeringen?

  18. “ACK, MIN YTTRANDEFRIHET!”

    Tycker en del av er är lite larviga, neka förintelsen är hets mot folkgrupp och att neka något SOM HÄNDE är inte en “åsikt”, det är bara att vara galet dum i huvudet. Precis som annan hets mot folkgrupp så är det här straffbart på olika vis och det är väl fan inget problem? Det är även motiverat i artikeln, om några av er nu faktiskt läst den, varför de gör just såhär och de säger typ vad jag nyss sa. Ska man göra en liknelse så kan man väl titta på det faktum att göra en viss salut i tyskland är grovt straffbart, det är bara att ingen bryr sig just för att det är hets mot folkgrupp och inte yttrandefrihet att stödja eller neka förintelsen.

  19. Vast_Bookkeeper_8129 on

    Sverige är vilse i pannkakan och kan inte själv avgöra vad som är sanningen

  20. iminyourgameboy on

    Man har rätt att ha fel väl? Vilken dum jävla lag, lägg vikt på viktiga saker istället

  21. negativecarmafarma on

    Känns som detta är riktat mer mot muslimska friskolor än något annat (där lagen faktiskt har en udd). Vilket isåfall är bra.

  22. Nej, det är inte fel att det blir olagligt. Det går inte emot grundlagen om yttrandefrihet eftersom det bokstavligt talat har hänt & faktum är att man inte kan förneka förintelsen.

    Det är inte religion vi snackar om, där vi accepterar verklighetsberövade.

    Kort sagt OP, nej man får/ska/bör inte tycka vad man vill om förintelsenekare, dom är dumma i huvudet & det bör vara en universal tankegång kring dessa individer.

  23. Ingenting otydligt i det här alls ju?

    “I syfte att förtydliga lagtexten föreslår regeringen att bestämmelsen om hets mot folkgrupp i 16 kap. 8 § BrB förtydligas så att det i ett nytt andra stycke uttryckligen framgår att det är kriminaliserat att förneka, ursäkta eller uppenbart förringa ett brott som utgör eller motsvarar folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelse eller aggressionsbrott enligt ett avgörande som har meddelats av en svensk domstol eller av en erkänd internationell domstol för brott mot folkrätten och som fått laga kraft, om gärningen är ägnad att uppmana till våld mot, hota eller uttrycka missaktning för en sådan grupp eller enskild som avses i bestämmelsen.”

    Förnekelsen måste vara av ett internationellt erkänt brott som fått kraft, och förnekelsen måste vara ängad att uppmana till våld mot den grupp som varit utsatt.

    Om du och dina rumstempsIQ-kompisar sitter hemma och snackar om att ni inte tror på förintelsen eller att Hitler inte gjorde något fel så begår ni inget brott. Om ni går ut på torget utanför en synagoga och skriker att förintelsen är ett påhitt i en övergripande judisk konspiration att ta över samhället och att vi därför bör döda judar, då har ni begått ett brott.