Almost ignored by official statistics, a gratifying phenomenon is taking place in the country. More and more Romanians who went abroad are returning home. Almost half a million have returned in the past three years

https://stirileprotv.ro/stiri/social/romanii-din-diaspora-se-intorc-in-tara-o-dovedesc-statisticile-din-tarile-care-i-au-adoptat-pentru-ca-la-noi-nu-sunt-date.html

Posted by PresentRise4567

8 Comments

  1. PresentRise4567 on

    Corod, județul Galați. O comună cu 7.000 de locuitori și 400 de afaceri. La fiecare colț de stradă găsim un magazin, o firmă de construcții, un atelier auto sau o spălătorie.

    **Aurel Sandu, fermier:** *„Am lăsat mii de euro ca să vin acasă. Mii de euro”*. 

    **Reporter:** Și de ce ați venit?

    **Aurel Sandu, fermier:** ***„****Pentru că e mai bine acasă”*

    **Reporter:** Și ce faceți?

    **Aurel Sandu, fermier:** *„Am solarii.”*

    **Ioana Bejan, comerciant:** *„Suntem acasă, muncim pentru noi, avem afacerea noastră.”*

    În anii 90, aproximativ 3.000 de oameni din comună au plecat în Italia, la Padova. Cu banii strânși acolo, și-au făcut, mai întâi, case mari, iar acum au venit să le locuiască.

    Italia este țara cu cei mai mulți rezidenți de naționalitate română – peste un milion. Potrivit statisticilor oficiale, centralizate de ghidul „Tutti Italia”, numărul lor a scăzut însă, în trei ani, cu peste 60.000 – câți populează, de pildă, un oraș precum Târgoviște

    Tiberius Savastre a plecat cu părinții, pe când era copil, și a stat în Italia 17 ani. Avea un salariu de 1.700 de euro și a realizat că ar putea face banii aceștia acasă, într-un solar cu flori.

    **Tiberius Savastre, administrator afacere cu flori:** *„Am muncit într-o vopsitorie industrială. Acum e mai bine în România.”.*

    **Reporter:** Câștigi mai mulți bani, după ce îți achiți toate cheltuielile cu afacerea?

    **Tiberius Savastre:** *„Da.”*

    Tiberius așteaptă acum ca și ai lui să revină în țară – vor înființa, împreună, o mică fabrică de mase plastice.

  2. a ajuns romania tara mai sigura ca tarile vestice, din cauza migratiei necontrolate din tari islamice…

  3. Interesant ca apar stirile astea dupa ce au zis guvernantii ca vor ca oamenii sa se intoarca acasa.

    Si cu asta, populatia Romaniei e tot in scadere.

    Nu neg ca s-au intors si din cei plecati. Era inevitabil. Dar intrebarea e cum e facuta statistica asta? Daca pleaca o persoana la munca sezoniera vara, cand se intoarce se pune ca “intors” chiar daca pleaca anul urmator iar?

    Cat despre articol:

    >Și Spania, a doua țară de destinație a românilor, remarcă un sold migratoriu negativ.

    >Asta înseamnă că numărul românilor care au ajuns acolo este mai mic decât al celor care părăsesc țara. Din cei peste un milion de români înregistrați în peninsulă, doar 600.000 au domiciliul acolo. Și sunt tot mai puțini, arată datele Institutului Național de Statistică.

    Intai se vorbeste de Spania in general cu soldul migratoriu negativ. Apoi zic de romani. Dar sunt imigranti si emigranti si din alte tari in Spania.

    Cat despre datele INS, avem si date de la un institut de statistica din Spania? Ca datele INS sunt cam inexacte.

    >O analiză a Serviciului Iezuit pentru Migranți observă că mulți dintre copiii de români păstrează naționalitatea părinților, deși s-au născut în Spania.

    1. Serios, analizele unui serviciu care se ocupa de migrantii de o anumita confesiune minoritara in Romania? Asta e sursa?

    2. Oricum, cei care se duc in alte tari, multi dintre ei cel putin, se duc cu speranta ca se vor intoarce candva. De asta si pastreaza nationalitatea pentru copii. Asta nu inseamna ca acei copii vor dori sa se intoarca in Romania mai mult decat in vacanta, mai ales dupa ce toti prietenii si poate si viitoarele lor familii vor fi acolo.

    >Numărul de naturalizări este mic.

    La cei care vin acolo direct nu e niciodata foarte mare. Abia la copii lor creste, dar asta se vede peste 10-20 de ani.

    >*şi obţin venituri similare cu cele din ţările din care au plecat*

    In Romania?! Ok, daca erau angajati ca si culegatori sau joburi mai de jos, da, obtin, altfel nu prea.