The gangs are strong because we are too weak

https://www.svd.se/a/5EJowe/staten-later-gangen-hallas

Posted by NoTalkingToday

2 Comments

  1. NoTalkingToday on

    Artikelns text:

    Är det nu det vänder, till slut?

    Det brukar i alla fall vara förhoppningen när det sker chockerande våldsdåd. Men än så länge tyder mycket lite på att mordet på en 39-årig pappa i en gångtunnel i Skärholmen får bli en vändpunkt.

    Jo, regeringen har infört nya lagar och initierat nytt lagstiftningsarbete. Jo, särskilt vistelseförbud och visitationszoner kommer att bli ett viktigt verktyg för polisen. Men gängen kommer att fortsätta dominera gator och gångtunnlar, skolor och badhus – för att de tillåts att göra det.

    Staten är till att börja med för liten och för svag i förhållande till gängen – 23 000 poliser mot 60 000 gängkriminella och deras närmaste krets, tungt beväpnade med alltifrån automatvapen till sprängmedel. I Stockholm har vänsterstyret dessutom passat på att drastiskt dra ner på antalet ordningsvakter i utanförskapsområdena, just när och där de behövs som mest.

    Men alltför ofta låter man gängen hållas, för att man anser att det är deras mänskliga rättighet att få göra det.

    På bibliotek, som ofta ligger centralt och därför har varit särskilt plågade av antisociala unga män, har personalen fortfarande inte rätt att tala om ens för kriminella gäng att de inte är välkomna i lokalerna. Att porta någon har visserligen blivit möjligt med ny lagstiftning, men det är en komplicerad process som måste föregås av beslut från åklagare.

    Med kroppsspråk, ordval och blickar gör de klart för omgivningen att de är där för att dominera och kuva.
    Unga under 15 år – oavsett hur mycket gangstrar de än är – kan överhuvudtaget inte portas. Således har till exempel en kille från en känd kriminell klan kunnat fortsätta att trakassera och dödshota personal på ungdomsgård och bibliotek i utsatta Hammarkullen, vilket SR:s Kaliber rapporterade om förra året.

    Kort sagt: Gängen terroriserar oss för att de tillåts att göra det.

    När besökare så sent som förra sommaren slog larm om att gäng börjat dominera även på Gröna Lund, gav mediekåren intrycket av att gäng i offentliga rum var något man aldrig hade hört talas om. Att larma jämställdes med rasism.

    Men som min fotbollsentusiastiske kollega Mattias Svensson ofta påminner om: När huliganer kommer in i en lokal märker man det. Med kroppsspråk, ordval och blickar gör de klart för omgivningen att de är där för att dominera och kuva.

    Människan har en rätt väl utvecklad känslighet för sådana signaler.

    Därför är det också så skadligt för ett samhälle att killar och unga män tillåts dra runt och bete sig dominant mot sin omgivning. Enligt en kartläggning från P4 Stockholm ligger hundratals förskolor, varav de flesta i Stockholms stad, nära en plats för öppen droghandel.

    Även de mest självklara disciplinära insatser eller förhållningsregler har blivit kontroversiella i Sverige.
    Att det uppstår öppen droghandel är en signal från gängen om att man överhuvudtaget inte anser sig behöva dölja sin verksamhet, eftersom grannar skräms till tystnad och staten inte beivrar brott. Och omvänt: Signalen till gängen är att man låter dem hållas.

    Den mjuka svenska skolan klarar inte heller av att förebygga antisociala beteenden och dominans. Det beror inte i första hand på att skolorna saknar ”resurser”, utan på att personalen saknar verktyg för att upprätthålla disciplin, ordning och reda.

    Och nej, detta är inte en fråga om driftsform, även om jag hör till aktiebolagsskolans kritiker.

    Även de mest självklara disciplinära insatser eller förhållningsregler har blivit kontroversiella i Sverige. Det är bara att se på hur Lillemor Bergquist och Susanne Norman, som lyckades vända Storvretskolan i Botkyrka genom att införa grundläggande disciplinära åtgärder, har motarbetats sedan dess. Fullständigt normala insatser för att förhindra att enskilda elever tar över makten på skolan, beskrivs som en inskränkning av barnens och ungdomarnas mänskliga rättigheter.

    Det är därför skolor i utsatta områden alltjämt tillåts bli kaosskolor. Och barn lär sig att kuva sin omgivning.

    Tl;dr: Sverige är för vekt.