Romania, the country with multiple economic speeds and growing imbalances. Bucharest has a GDP/capita of 177% of the EU average, while Moldova is stuck at below 50% (report)

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-27058925-romania-tara-viteze-multiple-ale-economiei-dezechilibre-crestere-bucuresti-are-pib-locuitor-177-din-media-timp-moldova-ramas-blocata-sub-50-raport.htm

Posted by vraxnar

5 Comments

  1. București are o pulă. Statistica e influențată de toate firmele care își contabilizează profitul în București. Ca să nu mai zic ca nu e vorba de gdp nominal, ci gdp pps

  2. Principalele motive pentru care Moldova a rămas blocată sunt formate din 2 litere și 2 cifre: A7 și A8. Iar dacă nu era contextul cu Ucraina, rămânea multă vreme așa. Doar nu credeți că heirupul cu autostrada A7 este că au descoperit autoritățile dragostea pentru Moldova. Nu, este cerută din afară. E adevărat, pașii pentru construcția ei s-au făcut înainte de război, dar concentrarea pe ea în principal se face pentru că este cerută. Și intern, dar mai ales extern.

    Apoi, un alt motiv pentru care Moldova a fost neglijată și pe vremea comunismului, nu numai după 89 (neglijată comparativ cu sudul și Transilvania), îl aflați căutând pe Google ”Poarta Focșanilor.”

    Iar pentru cei care vor da vina pe faptul că Moldova a votat PSD, le reamintesc că la ultimele alegeri, Moldova e pe jumătate galbenă. Galbenă ca cine oare? Galbenă cam ca Ardealul.

    Iar pentru cei care vor spune că zeci de ani Moldova a votat PSD, ei bine, așa a făcut și sudul și tot a primit mai multă atenție.

    Așa că revin la primele două motive de mai sus.

  3. Meam ce mananca PIB aia din capitala, mananca aproape de 2 PIB-uri in timp ce Moldova mananca doar jumatate de PIB la o masa.

  4. ”Toate astea de la țarăăă..

    Vor să vină-n capitalăăă..

    Să-și găsească un armăsar

    Să nu mai stea în hambar,

    Să nu mai strângă bălegaaarrr…” 🔥

  5. alphaepsilonbeta on

    Bucureștiul are salarii surprinzător de mici pentru un PIB atât de mare. Salariul mediu din București e doar cu vreo 10% mai mare decât cel din judetul (nu orașul) Cluj.