Intimacy difficult for men who were abused as children

https://www.sydsvenskan.se/2024-04-15/intimitet-svart-for-man-som-blivit-utsatta-under-uppvaxten/

Posted by Azurmuth

2 Comments

  1. Hur hanterar män som utsatts för övergrepp och sexuellt våld som barn eller unga, sina trauman som vuxna? Och hur påverkas deras kärleksrelationer?
    En ny studie från Malmö universitet berättar om skiftande strategier – och en sorts dubbel utsatthet.

    Känslor av skuld och skam plågar ofta den som utsatts för övergrepp. Män tampas dessutom extra mycket med känslan av maktlöshet som strider mot den maskulina normen.

    >Många av männen längtade efter stabila, nära och tillitsfulla relationer där de kan känna sig trygga med en partner som förstår dem och det de har varit med om.

    Det säger Charlotte Petersson, doktor i socialantropologi inom fältet sexuell och reproduktiv hälsa vid Malmö universitet. Hon har gjort upprepade intervjuer med femton män mellan tjugo och sjuttio års ålder. Majoriteten av dem utsattes för våldtäkt och sexuella övergrepp som pojkar, i de flesta fall av närstående, lärare eller idrottsledare, varav de flesta var män. Ett par utsattes för våldtäkt som unga vuxna.
    För många av dem var det första gången de berättade ingående och detaljerat. Men minnet, även om det så hunnit gå nästan sextio år, var hårt inristat i både kropp och psyke.
    >Det har funnits en spärr mot att berätta. För de äldre i studien fanns det inte ens på kartan. Först nu, flera decennier senare, har de förstått vidden av vad de har varit med om och börjat bearbeta, säger Charlotte Petersson, som gjort studien tillsammans med Lars Plantin, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

    Många inom vården är heller inte tränade i att ta emot en sexuellt traumatiserad man.
    Det finns inte mycket forskning om hur män påverkas av sexuellt våld och även om det har blivit mer accepterat att söka hjälp är det fortfarande betydligt färre män än kvinnor som gör det.
    >Många inom vården är heller inte tränade i att ta emot en sexuellt traumatiserad man, säger Charlotte Petersson.

    Malmöforskarna Lars Plantin och Charlotte Petersson har gjort en studie baserad på djupintervjuer med män som utsatts för sexuella övergrepp, i de flesta fall som barn.

    Känslor av skuld och skam plågar ofta den som utsatts för övergrepp. Hos männen tillkommer en extra dimension, menar hon. En man ska – enligt den maskulina norm som ännu till stor del är rådande – kunna avvärja angrepp. Han ska inte vara maktlös, inte vara ett offer.
    >Det gäller även sexualiteten, du ska vara aktiv och uppsökande. Har du dessutom svårt att sätta ord på det som hänt är det lätt att du börjar tvivla på dig själv och din egen sexualitet, säger Lars Plantin.
    Ifrågasättandet kan leda till en sorts paradoxal tankesnurra.
    >Som man ska jag ju gilla sex, så varför gillade jag inte detta? Och om förövaren var en man, betyder det att jag är homosexuell? Eller, om det var en kvinna, vad innebär det?
    Att vara sexuellt offensiv kan också vara ett sätt att försöka bevisa för sig själv att man inte är påverkad av övergreppet.

    Flera av männen i studien berättade att de hade svårt att tycka om sina egna kroppar. En man uttryckte att han äcklades av sin nakna kropp, att den var som en ständig påminnelse om övergreppen. Några berättade att de undvek att vara nakna, vilket gjorde intimitet och sex besvärligt.
    >Andra upplevde närmast ett sexuellt tvång, en typ av promiskuitet som ett sätt att dämpa ångest. Att vara sexuellt offensiv kan också vara ett sätt att försöka bevisa för sig själv att man inte är påverkad av övergreppet, säger Lars Plantin.

    Genom åren har männen provat olika strategier och förhållningssätt. Försökt greppa och förstå. Många vittnar om att de inledningsvis levde i kaos och hanterade traumat genom att kasta sig in i missbruk, aggressivitet och kriminalitet, berättar Charlotte Petersson.
    >Men med åren har de hittat andra banor och andra maskuliniteter, som tillåtit dem att vara mer känslosamma och agera på andra sätt.
    Lars Plantin nickar:
    >Det är intressant att det var vanligt att de kom att välja kreativa yrken där de har möjlighet att släppa ut sina känslor.
    De här männen gör allt för att de egna barnen inte ska utsättas för något liknande.

    Flera av männen i studien har multipla skilsmässor i bagaget. Några har valt att leva ensamma utan partner. Sex och intimitet har varit för svårt och smärtsamt.

    >Det har sällan varit en lätt väg. För de allra flesta har det varit viktigt att hitta en trygg partner som de kan vara öppna med och som förstår varför de är som de är och inte tar det personligt, säger Charlotte Petersson.

    Rädslan för vad andra ska tycka och tro är ofta stark och kan ställa till det i olika typer av sociala relationer, menar de. Värst är rädslan för att själv bli definierad som potentiell förövare. Det finns en utbredd föreställning i samhället om att den som varit utsatt för våld eller övergrepp som barn själv kommer att bli förövare som vuxen.
    >Den här synen påverkar männen, inte minst när de själva blir pappor. Sett utifrån hur många som blir utsatta för sexuella övergrepp finns det inget sådant samband. De här männen gör allt för att de egna barnen inte ska utsättas för något liknande som de själva har varit med om, säger Lars Plantin.

  2. FuzzyPurpleAndTeal on

    Män är väl bara till för att slita tills de dör i våld eller självmord?