A section from Atatürk’s telegram from Aleppo to Istanbul: “… If a fool like Enver Pasha had not been in charge of general operations…”

https://i.redd.it/wca4d23vm1uc1.png

Posted by -Demjin-

4 Comments

  1. Telgraftan daha geniş bir kesit:

    “… **Enver Paşa gibi bir ahmak** genel harekât sorumlusu olmasa idi ve burada beş-on bin kişilik bir askeri topluluğun başında **ilk top sesinde ordusunu bırakıp kaçan ve kendini kurtarmak için şaşkın tavuk gibi öteye beriye sığınan kumandan** bulunmasa idi, hiçbir askeri vaziyeti takdir edemeyen bir Dördüncü Ordu Kumandanı bulunmasa idi… Ve bunların başında muharebenin ilk gününden itibaren hiçbir tesir ve nüfuzu kalmayan bir Grup Karargâhı olmasa idi…”

    (Atatürk’ün Bütün Eserleri, Kaynak, Kasım 2003, c. 2, sf. 231)

    Enver’den sonraki kısımda bahsedilen ve Dördüncü Ordu Kumandanı olan kişi Cemal Paşa. Telgrafın fotoğraftaki üst kısmını okursanız kaçma meselesini ve verdiğim kesitte bahsedileni anlayabilirsiniz.

  2. Yok canım, Enver Paşa kafkasyaya gitti turanı kurcaktı cesurca savaşcaktı etc. etc. O bizim için savaştı, bunda başarılı olmuş olmamış umrumda değil, yitip giden biz olabiliriz ama o bizim için savaştı yani o yüzden vesaire vesaire

  3. YellowKing13570 on

    Ve tüm bu başarısızlıklarına ve beceriksizliklerine rağmen halen daha onları savunan ya…

  4. SpregelAndCheese on

    Atam klas adam olduğu için öyle diyememiş ama “bu amına kodumun evlatları…” gibi ifadeler kullanmamak için kendiyle savaştığı çok net belli oluyor, telgraf biraz daha devam etse farklı yerlere gidermiş sanki.